FAQ

Wat is verf?

In de zestiger jaren luidde de definitie van huisschilderverf: Verf is een vloeibaar pigment bevattende massa dat in dunne lagen over voorwerpen wordt aangebracht ter bescherming of verfraaiing daarvan en daarop bij kamertemperatuur een vaste laag vormt. Inmiddels hebben ontwikkelingen er toe bijgedragen dat we met “kamertemperatuur” niet zoveel meer te maken hebben. Immers, zodra het vorstvrij is kunnen we schilderen. Verf is verkrijgbaar in vele kwaliteiten, kleuren en soorten. Tegenwoordig is naast de traditionele verf op basis van lijnolie of alkydhars ook oplosmiddel arme verf, high solid verf (verf met een hoog vaste stof gehalte) en verf te koop op waterbasis, zoals acrylverf en latexverf.

Wat is de functie van schilderen?

De schilder schildert onderdelen van een gebouw of constructie om het te beschermen tegen corrosie, weersinvloeden en andere agressieve vormen van aantasting van de ondergrond. Het materiaal kan variëren van hout, steen en metaal tot kunststoffen. Schilderen heeft tevens de functie om de ondergronden welke worden geschilderd te verfraaien door met de kleuren te werken. Het is de aangewezen manier van verfraaiing, omdat verf in een veelheid aan kleuren geleverd wordt. Ook een transparante afwerking met lak of beits kan deze vakman verzorgen. Het laatste doet men als het onderliggende materiaal te mooi of te kostbaar is om met een kleurlaag te verbergen.

Voorbehandeling nodig?

De voorbehandeling van de ondergrond is heel belangrijk. Als de voorbehandeling niet goed uitgevoerd is, zal de volgende laag (verf) niet goed hechten en na verloop van tijd los gaan laten. Een goede voorbehandeling bestaat uit de ondergrond stof- en vetvrij maken. Vervolgens dienst de onderlaag ruw gemaakt worden, door schuren.

Hoe bepaal ik de glansgraden van de verf?

Houd goed in gedachten waar u de verf gaat gebruiken bij het bepalen van de glansgraad van de verf. Hoe hoger de glans van de verf, hoe gladder het oppervlak. Handig hierbij is dat op een glad oppervlak vuil minder kans krijgt om zich te hechten en het is gemakkelijker schoon te maken. Anderzijds betekent hoge glans ook dat u oneffenheden in de ondergrond beter ziet. Zijdeglans camoufleert iets beter dan hoogglans. Matte verven zijn het minst glad, maar camoufleren het best.

Hoe kan ik de ruimte optisch verbreden met verf?

Verbreden van een ruimte doet u door het plafond en de vloer donkerder te maken dan de muren.

Hoe kan ik de ruimte optisch hoger maken met verf?

Hoger maken van een ruimte doet u door de muren donkerder te maken dan het plafond en de vloer.

Hoe kan ik de ruimte optisch minder diep maken?

Minder diep maken van een ruimte doe je door de achterwand donkerder te maken dan de andere muren zodat deze muur sterk naar u toe komt.

Heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op!